Press

Persbericht
Utrecht, 1 maart 2017

Walker Diver maakt doorstart met nieuw album en nieuwe line up

Op 14 mei 2017 verschijnt MkIII, het nieuwe album van de Utrechtse band Walker Diver. De titel refereert aan zowel het derde album als de derde bezetting van de band. MkIII markeert het eind van een fase waarin Walker Diver vooral geassocieerd werd met Americana en alt.country en vormt tegelijkertijd het begin van een nieuw hoofdstuk waarin die invloeden naar de achtergrond verdwijnen, plaatsmakend voor een steeds breder uitwaaierend palet aan stijlen.

Walker Diver begint in 2001 als soloproject van singer-songwriter Stefan ’t Hooft (ex-Mitch, The Light Brigade). Na het uitbrengen van een solo e.p. vormt hij een band met leadgitarist Mathijs Peeters (Sandusky, Gasoline Brothers, Reiger), bassist Michel van der Westen (Mitch) en drummer Jelmer de Haas. Met deze bezetting wordt het debuutalbum White Knuckle Ride opgenomen, in 2004 uitgebracht door Fount records/Sony Entertainment. Op dit album, dat beloond wordt met lovende recensies, voeren de Amerikaanse roots-invloeden nog de boventoon.

Na vele optredens in het Nederlandse clubcircuit begint de band in 2006 aan de opnames van het tweede album Junior Blues. Niet lang daarna vervangt Rinse Visser (Alexi Lalas) Michel van der Westen op bas en wordt de band aangevuld met toetsenist Ferry Lagendijk (Wyatt, Waylon). Op Junior Blues (2008) zoekt de band meer de randen van het alt.country genre op, waardoor invloeden uit powerpop en college rock komen bovendrijven. Ook dit album wordt goed ontvangen door de Nederlandse pers.

De tweede bezetting is geen lang leven beschoren. In 2009 houdt de band op te bestaan en treedt Stefan toe tot de gelederen van The Light Brigade. Hij blijft wel solo-optredens doen onder de naam Walker Diver en brengt in 2010 nog een e.p. uit. Ook blijft hij – met behulp van gastmuzikanten – opnames maken die op de plank blijven liggen tot hij een bezetting vindt waarmee hij dit materiaal live tot uitvoering kan brengen. In 2016 stuit hij op gitarist/songschrijver Yassir Oostrom (Sater) en bassist Evert Smit, en oudgediende Jelmer de Haas neemt weer plaats achter de drums. De gedroomde Walker Diver line-up is een feit.

MkIII is een verzameling energieke, ambachtelijke rocksongs die behaaglijk tegen pop aan schuren. De songteksten zijn soms verhalend, soms introspectief maar altijd levensbeschouwelijk van aard: goede levens, mislukte levens, prille levens en ontregelde levens. In het openingsnummer wordt rock ‘n’ roll doodverklaard. Wie de hele plaat luistert, zal tot de constatering komen dat dit een grove leugen is.

MkIII komt uit op vinyl – voorafgegaan door de single You Need A Lover (release 1 maart) en wordt op 14 mei gepresenteerd in dB’s. The Yearlings, sinds kort weer actieve Utrechtse alt.country helden van weleer, verzorgen het voorprogramma.

LP Presentatie WALKER DIVER + support THE YEARLINGS
Zondag 14 mei 2017
dB’s, Utrecht
Aanvang: 16:00

Entree: gratis

Info:
stefan@walkerdiver.com / 06 23632155 (Stefan – Walker Diver)

FACT SHEET

 

Line up:

Stefan ’t Hooft – zang, gitaar
Yassir Oostrom – zang, gitaar
Evert Smit – bas gitaar
Jelmer de Haas – drums

Discography:

For the Better Part of Eternity (7” single, Black Death records 2002)
White Knuckle Ride (cd, Fount / Sony records 2004)
Junior Blues (cd, Off The Records 2008)
Nervous Breakdown (split 7” single with Half Mast, Black Death records 2010)
Songs From A Parallel Universe (download only cover-album 2011)
MkIII (LP, eigen beheer 2017)

Venues:

Paradiso, Amsterdam
Tivoli-De Helling, Utrecht
Festival De Beschaving, Utrecht
Incubate Festival, Tilburg
Effenaar, Eindhoven
Atlantis Festival, Roosendaal
De Mezz, Breda
Ekko, Utrecht
Atak, Enschede
Backroads Festival, Utrecht
Club 3voor12, Utrecht
Gebouw T, Bergen op Zoom
Muziekgebouw, Eindhoven
Popronde (diverse steden)

And many more…

Supports:

Robyn Hitchcock & The Venus 3
Great Lake Swimmers
David Childers & The Modern Don Juans
Nathan Hamilton
Racoon
Danny Vera

Press Quotes:

Oor (leading Dutch music magazine)
“A most promising band”

File Under (Dutch indie music website)
“Walker Diver’s second album is a work of genius”

KindaMuzik (Dutch indie review site)
“Melodic rootsy pop you can’t help but sing along with”

MusicFromNL (Dutch music reviews)
“Warm, pure and somewhat melancholic”

VPRO 3voor12 (Dutch leading online platform for alternative music)
“Walker Diver may well reach a broader audience with this album”

Comes With A Smile (US indie magazine)
Workmanlike Americana with a whiff of Dutch individuality about it